miercuri, 23 iulie 2008

Boala “ghilimelelor”

Obsesia “ghilimelor” si a “punctelor suspensie” ma omoara. Incet si sigur. Ziarul la care lucru este si mai obsedat de utilizarea, fara noima si in cantitati ce bat infinitul, a ghilimelelor. Astazi, de exemplu, patru texte au in titlu cuvinte asezate intre cele doua virgulite. Astazi e o zi norocoasa, pentru ca sunt editii in care ziarul pare scris numai cu ghilimele.

Ziarele se citesc pagina cu pagina, rand cu rand, cuvant dupa cuvant, de la stanga la dreapta. Ziarul Sudoku, anagramos si rebusistic, e plictisitor de obositor. Politica ziarului pare a fi aceea de a citi printre randuri, sa parcurgem randuri intregi de informatii, iar la final sa ne intrebam: ce vrea sa spuna poetul? Mie imi plac ziarele mura-n gura, unde ziaristul sa-mi spuna clar ce vrea, iar eu sa inteleg din prima. Numai ca la ziarul meu, unii e mai destepti si decat altii, intre ghilimele vorbind.

Natura tine intotdeauna cu latura ascunsa a lucrurilor, spuse Murphy, literalmente.

Ramaneti calmi. Brb.

4 comentarii:

un'A'mic spunea...

ha! iar sunt primul care posteaza un raspuns! am asa... o senzatie... ca si la mine... te referi... am uitat de "ghilimele" :)

Claudia Matei spunea...

Nu, chiar de data asta nu, si eu am boala ghilimelelor, dar pe blog. in ziar as prefera fara ghilimele, fara ocolisuri, mai pe sleau

un'A'mic spunea...

ghilimelele astea ar fi un fel de 'sa ne ferim de ce spunem asa incat sa nu se poata spuna ca suntem bulangii'?

Claudia Matei spunea...

=)). Da, cam asa ceva, daca e de rau, atunci te scoti cu ghilimelele sau te bagi intre ele. Ghilimeaua te scoate din belea...