luni, 28 iulie 2008

Leoreanu e in realitate

Retractez tot ce am spus frumos de politicieni, in posturile de ieri. Dezinformare. Se pare ca acei consilieri locali - filmati, pozati si scrisi de ziaristi, transformati peste ape in eroi – munceau doar ca acolo se afla presa. A plecat presa, au plecat si ei. Ce-i drept, unii nici nu aveau ce cauta prin… apa. Banii se spala in casa, nu prin Moldova sau Siret. Duminica seara (pe la orele 22), pe Siret i-am gasit doar pe functionarii Primariei. In bezna, printre ape, nu-i recunosteai. Au renuntat la nasul trufas si camasa cea buna, au luat pe ei o pelerina si cizme de cauciuc. Au muncit in trei zile cat un an de stat la birou.

Tot pe mal la Siret se aflau primarul Leoreanu si viceprimarul Ghica, si duminica seara si luni toata ziua. Primarul Leoreanu a pus mana la treaba, laolalta cu angajatii din subordine, iar ca premiu a primit… Realitatea. Tv unui fost romascan.

Realitatea Tv = un post de televiziune care mi-a demonstrat, in doua zile, ca presa de la Bucuresti nu are legatura cu provincia. Un corespondent - pe nume andra miron -, trimis de sefu’ sau la moldoveni, tocmai in orasul lui natal, a fost complet pe… dinafara… apelor. Nu a gresit numele Romanului, dar a crezut ca se afla intr-un sat, iar stirile din ora in ora transmise de aici, de la sat, nu aveau nimic de-a face cu realitatea, de la oras. Apele ii treceau mai ales pe oficiali, pentru ca pe corespondent o treceau… si depaseau… la cote maxime… situatiile. Dupa multe stiri menite sa creeze panica inainte de a fi cazul, stirea principala “cantata” de bocitoare la Realitatea a fost ca “satenii” nu parasesc cartierul pentru a se adaposti la scoala (Romanul are noua scoli, nu una). La ora 18.20, oamenii care au vrut sa paraseasca locuintele nu se mai aflau, spunea corespondentul, la scoala, ci erau in centrul orasului. Probabil se referea la valutisti… ei stau tot timpul acolo. In tot acest timp, imaginile clare filmate de operator aratau ca digul construit cu mainile “satenilor” este cu mult peste nivelul apelor, iar tot corespondentul declara ca apele scad continuu. Conform Irealitatii, panica creata de ei era maxima, in timp ce, macar de data aceasta, autoritatile erau pregatite de evacuare de trei zile. Culmea e ca respectivul corespondent nu a precizat realitatea din amonte – la Adjudeni – Tamaseni, oamenii au fost luati pe sus de jandarmi si DPIR, dar abia atunci cand s-a anuntat cu adevarat pericolul, nu cand inca mai existau sperante, comfirmate de realitatea apelor ce se retrag, si de hotii care abi asteapta momentul. Ce nu ia apa, iau ei. La Roman, a fost grav, dar nu catastrofa. Asta e realitatea. Cea de la fata locului. Am transmis eu, care am vazut si care traiesc aici. Era suficient prapadul de mai sus de Roman, cel real - Rachiteni si tot mai sus - incat sa nu mai cobim si pentru altii. Subiecte sunt, nu trebuie sa inundam chiar toata tara.


PS: Mare pacat ca respectivul corespondent a terminat pana si facultatea de jurnalism. In rest, frumusica, ce sa zic, o tarancuta dragutz de exagerata. Nu ma crezi, uite aici – click.

Niciun comentariu: