luni, 21 iulie 2008

Autostrada nesimtirii, 15 kilometri = o ora

A2, autostrada soarelui, te orbeste cu stupiditatea in care a fost creata, dar si de nesimtirea si dobitocia unora din cei care o traverseaza, in drumul lor spre plaje. Masini de cocalari, pline de papuse cu ochii plini de linii rosii de la liniile albe trase in miezul beznei, isi fac drum, cu claxonul blocat pe on, printre sirurile nesfarsite de masini si soferi care asteapta civilizat la rand. Pe unde altundeva decat pe banda de urgenta, cea care in mod normal nu trebuie niciodata blocata, pentru ca, in caz de doamne fereste, nesimtirea unora sa nu coste viata altora. Dar cui ii mai pasa de reguli cand vrei sa ajungi pe plaje inainte ca soarele sa se imparta la ceilalti, mai rapizi.
Romanii sunt obisnuiti sa astepte, sa stea la rand, pentru a-si atinge scopul. Si pe vremea comunismului se statea la coada, dar pentru o cauza ce tinea de supravietuire. In zilele de astazi, romanii au inteles democratia ca pe o cale de a face orice, oricum si oriunde. Daca papa dat bani la jmecher de jeepan, atunci e clar ca papa il lasa pe jmecheras sa faca ce vrea, chiar si pe banda de urgenta. Si el face ce stie mai bine, se baga in fata, ca doar el este mai cu mot, nu merge in rand cu prostimea. Este suficient ca o suta de jmecheri sa treaca pe banda de urgenta, ca traficul sa cedeze, iar nervii soferilor sa pocneasca in sir indian. Si slava Domnului, jmecheri avem.
In tot acest timp, jurnalistii de la capitala ma informau la posturile de radio cum Politia Romana supraveghea traficul din avioane, elicoptere si baloane de sapun. De la inaltime, lucrurile stau altfel. Pe asfalt, la 35 de grade, politia nu functioneaza. Daca ar fi functionat, era suficient sa ridice 30 de permise si 30 de amenzi a 5.000 de lei. Amenda pentru incalcarea benzii de urgenta ar putea fi numita “solutie impotriva nesimtirii”, se ia mai ales in weekend, dimineata, la pranz si seara. In doua luni, simptomele cretinismului ar fi disparut, iar eu nu as fi strabatut 60 de kilometri in patru ore si juma.
Daca americanii vor inventa elixirul ce ar creste nivelul de bun simt, companiile care s-ar imbogati in alte tari de cei care doresc sa evolueze de la neanderthal ar da faliment in Romania. Noi romanii, avem tot ce ne trebuie, iar bunul simt nici nu se cauta, nici nu se cultiva. Altfel, de la Bucuresti direct pe plaja nu am fi facut, cu masina, sapte ore, cam cat de la Roman la Constanta cu acceleratul. Iar pe autostrada cu pricina, 15 kilometri i-am parcurs intr-o ora…



PS: Pe langa traficul infernal, doamne fereste sa te apuce vreo nevoie fiziologica. Refugiile pentru pipilica si tras sufletul nu numai ca nu functioneaza, dar sunt si blocate cu piloni. Cum te duci la mare, mai ai sansa sa te ascunzi in boschetii inalti ca bradul, dar cand te intorci, e numai camp – iar campul ar putea deveni plin de maci, de la fundurile rosii de la soare. Frumoasa tara mai avem, plina de surprize. In loc de “puneti-va centurile”, ar trebui sa se spuna “tineti-va nervii in hamuri”.

Ramaneti simtiti. Brb.

Un comentariu:

un'A'mic spunea...

Draga Claudia, politistii e si ei oameni... luna trece, salariile nu sunt atat de mari. O spagutza, acolo, pentru mers pe banda de urgente, ii mai scoate si pe ei din belele cand ajung seara la nevasta acasa... pot sa cumpere paine la copii, Zwarowski la amanta si vila la tara, deci... TU, jurnalistul cu minimul pe econimie, sa faci scandal cand o sa te tina buzunarul... clar? :)