miercuri, 25 iunie 2008

Despre fotografi si imaginile vietii

Am citit azi doua posturi ale unui fost coleg de breasla, fotograf-fotoreporter, nu are importanta titulatura, are importanta faptul ca omul respectiv are treaba cu imaginea. Cum o “imagine face cat o mie de cuvinte”, atunci omul cu pricina merita chiar tot obiectivul si letila (lupa) mea de jurnalist asupra sa. Nu vreau sa-i maresc nimic, ci doar sa extrag esentialul, asa cum, de altfel, face si el.

Postul nr. 1 – e cel mai recent. Despre un alt coleg de breasla si o problema reala a presei – se cheama frica de concurenta, in opinia mea. Frica exacerbata care duce, de cele mai multe ori, la cenzura, ceea ce s-a intamplat (total neelegant). Mi-a placut postul cu produsul vandut si prost ambalat, cu ce se spune sau nu se spune (a spune merge inlocuit cu a face) in emisiuni.

Postul nr. 2 – "The meeting - adicatelea za sedinta" - mai vechi, din octombrie 2007 (face referire la o sedintza la care am fost prezenta in toata superbaciunea mea). Bun si asta. Numai ca simt nevoia sa ma aplec asupra scriiturii. Usor ironice, dar pertinente, numai ca… privita mult prea individual. Sunt recunoscute doua greseli – ca greselile personale au fost “voite” (a recunoaste inseamna maturitate) si ca “fotojurnalismul inseamna nealterarea momentului”. Aici, la cea din urma e problema. Nu fac debate, doar o vorba sa-ti mai spun. Acum ceva ani - cei de la ProTv, tot oameni cu imaginea, la momentul in care trupului neinsufletit al cuiva este adus intr-un sat, lumea plange, dar camera nu e pornita. Operatorul spune “stop” si cere reluarea plansului si… a intregii scene tragice. Uman vorbind, o porcarie. Jurnalistic vorbind… stirea. Fotografic, sunt sigura ca o alta imagine facea cat toata tragedia. Si Catalinu vorbeste despre jurnalismul fabricat. Take a look!Sa nu uitam de premiul Pullitzer cu papusa si razboiul (un fals de moment, cand papusa era culmea la locul faptei). Castigi ceva cu capul si pierzi totul, intr-o secunda. Aruncati un ochi, chiar si pe comentarii... in viata nu castiga cei corecti, ci cei care stiu sa minta frumos:

http://www.220.ro/Imagini_care_au_schimbat_lumea-12962.html

PS: Acum sper sa nu ma dea florin in judecata, ca am utilizat posturile sale pentru a"fabrica" un post de-al meu. Sper sa putem pica la o intelegere care inseamna ca dau si eu doua pere malaiete pentru un proces neintentat. Spor la mufe fericite, asta caut eu… ca de critici insipide si mufe acre sunt satula.


Ramaneti calmi. Brb.

Niciun comentariu: