vineri, 1 august 2008

Zana apelor si politica banilor

Ma intorc la bani, la politicieni si la ape. Cam atat ne-a mai ramas. Raman la ideea ca NU uleiul si zaharul ii ajuta pe sinistrati, mai ales pe cei din tamaseni-adjudeni, sa depaseasca momentul. Ma bucur ca se strang bani, ca oamenii vor primi hainute si pate si faina, insa nu asta e problema. Hai sa vindem hainutele, conserva si sa punem leu cu leu, sa dam la o firma de constructii “ajutoarele”, si sa fac un dig, ca, peste un an sau cateva luni, sa nu mai strangem iar bani de hainute, ulei si malai. Vrabia viseaza diguri de protectie, nu cuiburi refacute.

Azi, am citit cele doua articole din cele doua ziare locale despre Zana Zanelor. Raman la ideea ca se speculeaza suferinta unor oameni pentru audienta. Sustin cu tarie ca multi trebuie ajutati, dar ajutorul cel mare trebuie sa fie pentru a nu se mai intampla, nu pentru a repara ceea ce s-a stricat pentru ca nu s-a facut. Da, si azi, cred ca pentru prima data, ofer eu soseta de aur celor de la MR. Cei de la ZdR au scris frumos, mult, bogat de informatii, cu poze frumoase, insa sunt departe de fondul problemei. "Fac acum un apel catre politicienii care stiu cum sa ne ceara votul, dar mai greu pentru ei e sa stie cum sa ne ofere sprijinul in astfel de momente, sa fie alaturi de noi luni seara", a spus Andreea Marin, ambasadorul UNICEF in Romania – citata de ZdR, in finalul articolului. Eu politicinenilor nu le cer bani, aproape toti cei care dau, dau tot din buzunarul meu, le cer sa vina si sa faca ceea ce nu au facut. Banii nu aduc fericirea, banii construiesc ziduri de protectie la “cazemata” in care locuiesc oameni.

Ramaneti calmi. Brb.

Update: Dupa dig, oamenii mai au nevoie de apa... si cam atat. Apa de baut, ca aia din fantani... e apa din siret.

9 comentarii:

cătălinu™ spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cătălinu™ spunea...

Pînă una alta, fără sa fac apologia zînei, ea a strîns în campaniile ei destui bani pentru probleme sociale. Eu zic că o să strîngă între 200.000 şi 500.000 de euro în urma teledonului. De la 1 leu plus 1 leu pînă la juma' de milion de euro, mai e...
Iar dacă are nevoie de suportul TV pentru chestia asta - şi, între timp, îşi face audienţă şi promovare imaginii ei de zînă - asta este şi bravo ei.

Nu e ea cea mai zînă din ţara asta şi, totuşi, sînt de părere că ce face ea aici nu e un lucru rău. Da' deh, "analişti" se găsesc întotdeauna. E plină ţara... gîrlă... de ei.

De-aia şi apelul ei. Nu numai către politicienii la propriu, pentru că - după cum vedem - politică face tot românul. Pentru că marele dig moldovenesc de pe Siret şi, eventual, de pe Prut, n-o să fie construit nici în 20 de ani.

Claudia Matei spunea...

Corect ce face ea e bine, dar nu face ce este nevoie. Oamenii au nevoie de liniste... Bun, cu banii acestia ce sa va face? Se vor cheltui pe tabere, mancare si haine? Ideea principala e ca politicienii, aia de sus, tre sa invete ceva din cele intamplate, nu oamenii. Ei pricep repede...
PS: Imi pare rau ca e nevoie de un dezastru sa ne aducem aminte ca unii oameni necajiti au nevoie de ajutor. Facem campanie, numai la alegeri si la dezastre, nu ca nu ar fi acelasi lucru.

Anonim spunea...

Apropo de "zana", nu pot sa nu remarc faptul ca in sfarsit o persoana publica, potenta ca audienta la nivel national, a spus lucrurilor pe nume. Ma refer la afirmatia Mihaelei Radulescu ce a observat faptul ca in comunitatile rurale sunt cel putin 3-4 biserici impozante si cu palatele parohiale de rigoare dupa ele. Fondurile pentru constructia acestora au fost, desigur, stranse de la comunitate. Iata ca de cele mai multe ori nu ajunge numai rugaciunea, iar daca banii pentru o singura biserica, cu tot cu palatul arondat, ar fi fost directionati, tot de comunitate, spre un dig, poate ca lucrurile nu ar mai fi evoluat spre o astfel de drama. Ce ma doare si mai tare e ca , daca faci o cheta pentru o biserica, se calca baietii in picioare care sa dea mai mult si mai bine, dar daca ar fi sa strangi banii pentru un dig sau orice alta lucrare de infrastructura, deja esti privit ca un un paria. Statul trebuie sa faca. Statul este responsabil.

Ca si concluzie, replica unui sinistrat de pe Prut a fost remarcabila si reprezentanta pentru aproape toata situatia: "Domnule, statul e de vina. De ce mi-au dat autorizatie de constructie in zona nundabila a raului?". Raspunsul cel mai probabil, pe care as paria o suma importanta e acela ca probabil a servit un "comision" functionarilor.

Faptele sunt deja istorie, dar oare cineva, undeva, cumva... va invata din toate astea?

articlier spunea...

Draga Rapunzel,

Digurile din tara asta nu sunt facute de azi de ieri. Daca nu ma insel, de exemplu, digul care apara Romanul "de jos" a fost ridicat prin anii 70. Daca n-au fost intretinute si consolidate dupa aceea e pentru ca ulterior Ceausescu a injectat rezerva de beton a tarii pe o mie de ani in canalele Dunare-Marea Neagra, Bucuresti-Dunare si alte canale, totusi. MR n-are dreptate. Fiecare platitor de impozite are dreptul sa faca ce vrea cu banii care ii raman dupa ce isi plateste taxele catre stat. Daca statului nu-i ajunge bugetul n-are decat sa ridice taxele daca-i da mana. Restul nu e decat un comentariu insinuant in legatura cu o anumita confesiune, majoritara in zona...

Claudia Matei spunea...

Stimate "articlier", corect, si eu fac ce vrea muschii mei cu banii mei. Eu vorbesc despre o stare de "normalitate", care nu exista. Apreciez toate eforturile celor care se implica, indiferent de sex, natura politica si..., pana si incercarea andreei marin o pot aprecia, insa nu despre asta e vorba. Nu cred ca banii mei si ai altora rezolva problema. Pe langa taxe, sunt dispusa sa dau un alt ban pentru dig... Asta da, asta ar rezolva problema si o primesc la roman si pe oana zavoranu, ca tot candideaza...

Anonim spunea...

Rectificari: Nu ma refer la o anumita confesiune. Ortortodox sau catolic romanul are o boala in a construi biserici in defavoarea altor lucruri, iata, dupa cum o releva faptele, mai utile. Ce vreau eu sa spun este ca nu trebuie sa uitam ca a noastra "
clasa conducatoare" este o imagine mai expusa a poporului roman, care se pare ca pe toate palierele are o problema in a-si alege prioritatile. Sigur ca guvernul a decis cu banii din taxe sa faca altceva: cladiri impozante pentru institutiile statului, dotari de lux pentru aceleasi institutii si in general bling blinguri colorate si lucioase (scuze pentru pleonasm). Sunt un om credincios, dar nu fac bravada cu asta, iar pe Dumnezeu nu il gasesti in luxul marmurei, granitului sau al aurului incrustrat cu pietre pretioase al catedralelor ci de cele mai multe ori in curatenia asceta a decentei. Francis si intreaga scoala de la Assisi, daca tot vorbim de catolici, si al carui simbol se gaseste pe aproape toate bisericile noi construite in zona, nu cred ca ar fi de acord cu opulenta prezentului. Cum la fel de aberante sunt si Catedrala Neamului sau faptul de a distruge un parc (eventual de joaca pentru copii) pentru a construi o biserica ortodoxa. Pax et bonum. Dumnezeu sa ne ocroteasca!

articlier spunea...

Buna dimineata!

Ar trebui sa spun ceva destept despre candidatura Oanei Zavoranu? Pana in ultima clipa am sperat ca e o gluma. Asa cum in general am tras nadejde ca e o gluma asta cu sportivii, manelistii si mai stiu eu cine.Disperata, clasa noastra politica! Ce stupizenie!
In rest, prefer genul fully clothed...

Alex Ciobanu spunea...

mie imi place o vorba : Romania este tara in care NIMIC, NICIODATA nu se termina.:D

toate bune