marți, 19 august 2008

Sclava Isaura de pe strazile Romanului

Va mai amintiti de Sclava Isaura, acel bestseller al copilariei mele si al tineretii multor romani? Momentul in care strazile erau pustii, colbul nu se mai ridica, muncitorii luau pauza de la productie si nici macar firul de porumb nu incoltea, asteptand un nou episod in care fiecare traiam o picatura din viata de pe plantatie sau poate un pic de dragoste… interzisa? A fost Sclava Isaura si noua, romanilor, ne-a placut sa traim ficare suferinta, fiecare gemat si sa simtim fiecare sudoare picurata… pe plantatiile pline de negri, albi si mulatri. Apoi a mai fost si Dallas, povestea familiei Ewing si a fermei cu vaci si bogatasi. Atunci am simtit, in nari, parca si mai si mirosul banilor, desi eram departe de a ne imbogati, dar cu totii ne doream a fi JR... Femeile lesinau dupa bobby, iar toti barbatii isi doreau sa aiba puterea lui jr, de seductie, dar mai ales de atractie pentru dolari.

Anii au trecut, dar unii tot vacari vrem sa fim. Vrem mercedes ca al lui jr si placute de inmatriculare cu numele nostru. Vrem masini tari, nu ca merg repede si ne ofera confort si siguranta, ci pentru a atrage puicutele. Vrem “ranch” nu pentru ca iubim viata la tara, ci pentru ca vrem sa crestem pe langa casa o vitica sau o mia, care sa aduca in casa alte puicute si… in timp sa facem cireada. Da, toti vrem banii si puterea lui jr de a conduce plantatia de negri. Nu am depasit momentul, semn ca avem nevoie de lucruri pe care sa le insemnam. Tatuajul “I love mirel din sufletel” e depasit, dar oricand o placuta NT 10 NUT (in traducere libera Ionut) sau NT 10 NEL ne face mai bogati… motorinari. Iar cand numarul de inmatriculate nu ne mai satisface, trecem la acte supreme de design. Scrijelim cu cheia de la masina cuvinte obscene pe portiera vecinului sau, mai rau, ne insemnam portbagajul cu metal. Nu ne permitem cristale “ceaicovschi”, dar oricand incropim numele nostru ca pe un brand consacrat… Nu ne mai ajunge, am face orice sa sarim parleazul… Si asa ajung la problema… numele fermierilor pe toate carutele.


Mai bine scria spala-ma! Sau spa-la-ma sau spal-ama sau spalam-a. Da, orice era mai bun…, desi masina tre sa recunosc ca e ingrijita. Sau mai bine "caine rau" sau vorba lui terente... Curat sclavagism al durerii de sine si mai ales al bagarii in seama cu litere de tipar.

NoapteBuna: Pentru cei care nu au inteles, imaginea reprezinta fundul tatuat al unui renault megane din roman, ce va ajunge, parerea mea, in taximetrie, si care a fost insemnat de proprietar, un patron de firma de taxi, ca vacile din cireada. Ca sa stim ca masina e a lui. Un ewing de roman. O sclava care aspira la banii lui jr si patima lui bobby. Cu precizarea ca omul mai are masini si insemnele se limitau la boz, ttd sau ZdR. Nimic exagerat fata de anormalul firesc.

Update: in engleza, traducerea lui "bozo" nu face referire la numele intreg, care nu a intrat inca in dictionare si nici macar in analele romanului - din engleza termenul se traduce, cu copy-paste, prin "gorila" sau "om dur"... Masina e din france, dar traducere nu egzista, dar propun eu una: de mare angajament... desi sunt doar trei initiale... Sau DBLM, e din 4 si e legat tot de gorile!

Ramaneti calmi. Brb.

Niciun comentariu: