joi, 16 iulie 2009

Diferente de Mr, cu izdR, tavalite in coceni

Ramasesem datoare cu un post legat de fostele mele posturi (de munca).

ZdR – suflet ucis cu sange rece

Cea mai mare parte a vietii mele de jurnalist (hai sa-i spunem cariera, ca da bine la cv, mai ales ca iar am auzit ca mi se pregateste debarcarea) mi-am petrecut-o la ZdR. Umar la umar, piept la piept, picior peste picior cu... Cristiana Bortas, cunoscuta mai de toti care au trait si facut afaceri in Roman sau Neamt sau s-au tras din Roman, Neamt. In 2005, am terminat facultatea, m-am intors la ceea ce, atunci, numeam (a)casa. Zdr, ca multe afaceri, a trecut prin tot felul de faze: de la pierdere de identitate, la pierdere de cititori, la imbogatire si la plafonare. Pe scurt, consider ca ZdR este singurul ziar local din Roman. Este ziarul care-mi place (vorbesc de mine ca si cititor) pentru ca imi ofera tragedii, copilarii, povesti istorice sau de viata si, cel mai important, mai imi scrie si despre groapa de pe trotuarul in care imi rup eu tocul.

Ce nu-mi place? Am mai vorbit de politica editoriala a presei romascane, nu mai revin, dar nu-mi place ca, dupa atatia ani, nimeni de acolo nu indrazneste sa-si mai dea cu parerea, intr-un editorial-pamflet (sau alte specii jurnalistice) – lucru obligatoriu pentru un ziar care respecta. Motivele le stiu – lipsa de chef, dar imi place sa cred ca nu sunt singura, alaturi de neamtu, care ne dam cu parerea pe blog despre lucrurile din jurul nostru doar pentru ca nu avem ce face.

Cand am plecat de la ZdR mi-am jurat ca nu o sa mai pun suflet in munca mea. Mi-am incalcat juramantul, am mai pus suflet inca o data, iar oameni puternici au sters cu mine, asa cum, din an in paste, sterg eu praful de pe mobila lasata de bunica mostenire.

MrNt – intre doua nu te ploua

La MrNt am ajuns, intai, pentru ca nu aveam de ales. Eram somera si cu dramul meu (sa-i zicem kilogram) de infumurare... refuzasem pana atunci toate ofertele, inca de la radacina. Din pozitia mea ingrata, cu un pic de ajutor din out-side, am picat sub o alta aripa – Valentin Balanescu. Un fel de Cristiana Bortas, dar de felul doi. Nu s-a pus problema de integrare in “echipa”, pentru ca nu-s chiar salbatica. Dupa scurt timp, chiar incepuse sa-mi placa. Aveam tabieturi, imi beam cafeaua dimineata la hotel, unde mai scriam si doua trei articole, iar pe la 2-3 (ziua) tzusht acasa.

Problema a fost, la inceput, ca nu pricepeam ce trebuie sa fac si sa scriu. Nu pricepeam ce vor cei de la P Nt de la mine. Daca la ZdR ziarul se face de romascani (sa zicem pentru romascani), la MrNt articolele erau scrise de romascani, dar cu principii de piatra neamt. Principiul editorial este simplu: intai intra subiectele de piatra, apoi cele de roman. La inceput, criticam faptul ca monitorul e un amalgam de stiri, din roman gaseai prin toate paginile articole. Mi se parea obositor. Dupa un timp, mi-am dat seama ca era normal ca fiecare pagina sa fie cu de toate, iar cititorul sa aleaga sau sa citeasca tot.

MrNt ramane un ziar de judet, unde un romascan obisnuit cu ZdR nu se regaseste, insa daca ai nevoie de pareri de piatra, pentru ca acolo se fac cartile, atunci MrNt ti le ofera. Depinde ce vrei.

EvZ – rahat in ploaie, pardon OZN din grau

Ca tot am rascolit amintirile, hai sa va spun si cum am ajuns corespondent Evz. Eram, pe atunci, la ZdR. Mi s-a parut mare chestiunea zilei Evz asta, mai ales ca imi aduceam aminte cum, prin liceu, dimineata, cand n-aveam ore, fugeam la toneta, cumparam Evz si lingeam articol cu articol. Mare lucru ca eu, cea mare, sa ajung sa scriu si altii sa-mi linga articolele. In naivitatea mea, am crezut ca EvZ e ziarul cu informatia bruta, de mare angajament si interes. Prostii, EvZ fugea dupa stiri cu ozn-uri si raspunsuri la intrebari de genul: da’ ozn-ul cazuse in lanul de grau sau de porumb?!!! (fuck, am zis ca-s nebuna – apoi a venit explicatia: pentru titlu – sa scrie in lanul de grau sau ozn printre coceni? Mor de ras, atunci am murit de nervi). N-am inteles nimic din colaborarea cu EvZ, cred ca nici ei, ca dupa un an ne-am despartit, iar editia de Moldova a luat cianura si-a murit.

Parerea mea: unii citesc fhm, altii playboy, altii ZdR si altii MrNt sau mai sunt si cei care citesc deloc, ioc. Cititi fratilor ce doriti, ce va place, ce va intereseaza, daca va intereseaza. O sa scriu, odata (ca sa nu fie promisiune), si despre faptul ca disparitia ziarelor in forma fizica - de hartie - si inlocuirea lor cu ziare electronice mi se pare o porcarie!

Ramaneti cititori. Brb.

8 comentarii:

Sebi si atat. spunea...

Clau,
Ceea ce tu ori nu ai inteles, ori refuzi cu indirjire sa intelegi este faptul ca, asemeni ziarelor pe hartie suntem efemeri in presa. Ca si o cometa pe cer. Urci, ai perioada de stralucire, cind esti in centrul atentiei dupa care mai urmeaza declinul. Caderea poate fi al naibii de dureroasa daca creanga pe care stateai sau de care te tineai e mai sus si o credeai mai sigura decit ramurica de linga ea. Dar asta e ca la loterie. Important e sa nu iti pierzi firea, sa te ridici, sa te scuturi de praf si sa mergi mai departe. Ca prea putini sunt cei care iti vor binele... cred ca stii.

Claudia Matei spunea...

@sebi: Efemer in presa? Eu? Nuuu. Te contrazic. Cine spune ca eu trec prin presa ca gasca prin apa? E posibil sa nu las in urma decat noroi, dar chiar nu sunt de "scurta durata" prin presa, ci de cursa lunga pentru ca e meseria mea. Banuiesc ca stilul meu, usor violent in apasarea tastelor, va induce gandul ca as fi o nemultumita sau ca pricep greu asezarea stelelor pe cer. Binele meu oricum nu poate coincide cu binele altuia, asa ca... important e doar ca binele meu sa nu fie raul altuia (si sunt sigura ca Nu este). Hai brb. Zambiti va rog.

Anonim spunea...

bogomir de porumbir hai ma.....

Sebi si atat. spunea...

Vezi, e exact ce ziceam. A fi efemer in presa nu inseamna a-ti incheia cariera, ci a evolua. Asa cum coconul devine larva si mai apoi fluturas. Daca nu il papa vreo vrabiuta. ;) Nimeni nu iti poate amputa o cariera in presa. Dar unii te pot sunta. Si atunci intervine altceva. Autoapararea. Sau poate momentul in care trebuie sa faci un pas inainte. Si sa-i lasi in urma pe cei ce te lovesc. Desi la urma toata, orice sut in partea dorsala poate fi un pas inainte. O experienta in plus.

Claudia Matei spunea...

@iar sebi: aaaaa, am inteles. Off, fu greu... (pentru mine, eram un pic cu garda sus, ups). Brb.

Sebi si atat. spunea...

brb adica barba sus, nu? ;)
Sus privireanu fi trist(a)
garda merge inainte
prin partidul
prin partidul...
nu mai zic. Na!

cipslim spunea...

Nu conteaza daca esti sau nu de acord presa scrisa se afla in pericol. Probabil vor mai supravietui doar revistele de moda si anumite reviste pentru copii, cele tehnice si mai multe.
Problema cu ziarele este in primul rand pretul, al doilea rand competitia. Canalele de stiri Realitatea,CNN, BBC si-o iau masiv online de la twitter si in ultima vreme nu le mai ies clickurile la numar.
In momentul in care tehnologia va fi atat de ieftina incatt televiziunea de pe mobil va deveni gratis s-a cam terminat cu presa scrisa.
Problema la zdr ca se scrie cu lehamite: "las ca ajunge la prostalani, ca doar nu ma cheama CTP"
La Monitorul chiar nu mi-am dat seama de cele expuse de tine asa ca ma revolt la mine pe blog peste vo 2 zile cu un articol despre judetul roman(asta daca nu da lenea-n mine).

Chiar la Monitorul ai putea scrie articole separatiste?

Offtopic:
Ai vazut ca-si facu CNS canal pe Youtube? De 2 luni ii injur sa puna videouri ca daca nu degeaba si-au facut site.
Cine insista castiga! pe mine ma bucura ca la mine in oras nu curge decat astea internationale.

Ziarist bun e unu Florentin Florescu din Monitorul de Botosani, imi place mult stilul lui neaos de a privi lucrurile si gandirea sanatoasa.

Shitzsanatosh

Claudia Matei spunea...

@cip si lime: probabil ca raspunsul meu nu te-a multumit, dar na... si eu is tot de-al lor (glumesc). De un lucru pot fi sigura, ca cenzura (cu definitia de la carte) nu am suferit pe nicaieri. Poate mai degraba de auto-cenzura sau, in unele cazuri, de creionare a directiilor in subiect, dar fara o lama deasupra capului... La CNS nu ma mai uit de o bucata mare de vreme (de prin dec) nu-l mai prind acasa; dar nici la romtv nu ma uit, deoarece is satula dupa o zi de "subsol". Pe net m-as uita, probabil, dar nu pe utube, pe site-uri cu dot ro. Asa pot sa postez si eu pe blogul meu stirile romtv, dar nu mi se pare acelasi lucru. Plus ca, incerc, pe cat posibil, ca acest blog sa ramana personal... Brb