vineri, 15 august 2008

Rocada din Primarie. Sah Mat politic, din cuvinte

Barfa zilei de ieri. Din pacate, nu fu timp de barfe ieri, fu, in schimb, mult prea cald. Daca ne prefacem ca azi suntem ieri, aflati ca a fost concurs la Primarie: pentru mult ravnitul post de purtator de cuvant. Fiind atat de ravnit… nu a existat decat un singur candidat la concurs, preferatul primarului, membru in staff-ul de campanie, fost coleg de presa, la trustul NE, si… se pare ca viitor colaborator, deoarece postul e al lui. Fiind de unul singur in competitie, e si greu sa pierzi, dar nu imposibil, asa ca avem un castigator. Aldo, ca despre el e vorba, a intrunit conditiile, adica a citit legile si a scris pe foaie raspunsurile, iar de saptamana viitoare isi va lasa fetele acasa pentru a veni la munca, la fetele si baietii din Primarie.

Lui leoreanu i-am promis cu totii ca-l iertam o perioada, pentru acomodare, nu cred ca de acelasi tratament va avea parte si aldo, mai ales ca seful sau are un fel anume de a pune pumnu-n gura ziaristilor, invitandu-i sa scrie o data pe saptamana ceea ce se intampla in primarie zilnic. Daca as fi golanca, as spune ca are ceva de ascuns, dar nu sunt… asa ca le las celor doi sarcina de a gasi o cale de mijloc, de comunicare, pentru ca lumea sa vada schimbarea prin fapte bune facute zilnic de echipa primariei. Mai stiu eu un primar, care dadea declaratii cand taia panglica la chioscul din colt, pentru ca vroia sa apara peste tot, si a iesit din carti. Peste tot nu-i prea bine, trebuie sa existe o selectie naturala, iar treaba primarului e sa rezolve problemele orasului, nu sa stea de vorba cu presa. Pentru asta sunt purtatorii de cuvant, slava Domnului sau concursului.

Daca vine aldo, pleaca din functia de purtator de cuvant ailincai, dar asta cred ca au priceput-o toti. Nu toti au inteles ca fostul nu pleaca si din primarie, cel putin nu stiu eu despre asa o idee de sus. Mai ramane o singura intrebare, daca vine aldo, la partid cine mai ramane? Ca, din ce stiu eu, purtatorul de cuvant e cam apolitic sau… poate isi ia concediu politic... Urmeaza sa vedem... simtim, zambim.

Ramaneti calmi. Brb.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Desi poate ca as avea ceva de comentat si in legatura cu formularile din primul aliniat al textului, am sa trec direct la partea a doua. NU! Nu vrei sa se gaseasca o cale de mijloc! Sa fim sinceri! Presa nu vrea, dar cere. Nu cunoaste, dar stie. Nu e interesata, dar devine iritata cand nu primeste. E ca si cum ti-ai cumpara un Hummer, dar ai vrea sa consume ca un Matiz. Sau iti cumperi un Matiz si te intrebi de ce n-ai confortul din Hummer. Ideea e similara si in raportul dintre conferinta de presa saptamanala vs. comunicarile zilnice. Daca acestea din urma vor exista, conferinta de presa isi va pierde 90% din savoare, pentru ca nu vor mai fi subiecte noi de abordat si comunicat in aceasta (ele fiind comunicate zilnic anterior). Si atunci de ce sa mai faci conferinta de presa atat de frecvent? Cum o fi mai bine, cine stie? Plus ca stiu toti cei din presa urmatorul lucru: NU se doreste buna functionare in sistem! De ce? Pentru ca presa ar muri de foame. De ce? Cel mai bun exemplu este intr-un post anterior de-al tau, cel cu "Minte-ma frumos...": O problema de interes pentru maxim 2 persoane, dar care s-a transformat, prin atitudine celor implicati, intr-un subiect de presa. Deci... NU, nu vrem normalitate si eficienta! Vrem sa fim mintiti, dar de preferabil sa stim ca suntem mintiti. Vrem ca lucrurile sa mearga prost, pentru ca altfel am ajunge tacuti si apatici, asa ca in clipul acela de promovare la "Sinteza zilei" in care moderatorul si invitatii tac, pentru ca toate merg bine.

Claudia Matei spunea...

Nu, nu sunt de acord. Asta deoarece consider ca primarul are un rol important, iar el trebuie sa raspunda la intrebarile "grele". Alea legate de subiecte delicate... Ce trotuar se mai asfalteaza sau ce agent economic vreau un chiosc - sunt intrebari la care poate sa raspunda si un angajat "umil". Trebuie sa existe conferinte de presa, dar si specialistii pot, o data pe saptamana, sa ofere o informatie simpla, la vedere, dar careia ii pot oferi veridicitate printr-o declaratie asumata.
Pe de alta parte, existenta unui purtator de cuvant ar elimina aceasta problema. Atat timp cat purtatorul de cuvant intelege corect dreptul la informare, drepturile presei si bineinteles ale institutiei pe care o reprezinta. Presa nu moare daca nu exista informatii din Primarie, dar cand... se evita, se considera ca e ceva putred (concluzie gresita, dar se poarta). Eu consider ca fiecare dintre noi beneficiem de prezumtia de "nevinovatie"... Aceasta nu exista acum. E nevoie de disciplina in primarie, corect, dar nu si de... blocaj al informatiei. Parerea mea.

Claudia Matei spunea...

*Am scapat cateva agramaticalitati, care este, dar numai din cauza vitezei. nu prea am obiceiul sa citesc ceea ce scriu, noroc ca gandesc... Cu scuzele de rigoare, brb