marți, 5 august 2008

Grija de sub pres

Vrabia mihai viteazu atunci cand vine vorba de presa, pres-ari si mai ales televiziuni. De cand ma stiu, nu de foarte multa vreme, cate un smecher vrea sa cumpere cate un “trust” de presa. Nimic rau, ca oricum patronii sunt oricum defecti, iar scopul este unul sinur: banul. Fie banul pe spinarea contribuabilului, fie banul pe umarul agentului economic si, mai departe, tot pe spinarea contribuabilului.

Dupa alegeri, in presa romascana se vorbeste de vanzarea-cumpararea, prin notariat desigur, a santierelor pe care, cu sudoare, muncesc jurnalistii. La Top All se stie ca nu e treaba buna, la TeleM – jocul de-a politica poate face minuni, la CNS – camera cu sfulet va functiona macar din inertie si… mai ramane RomTv. De vreo doua luni tot aud ca se vinde. Ba ca vand toti actionarii, ba ca vinde numai unul, ba ca sunt vreo mie. Mai nou, ba ca va fi arma de atacat si nu de cumparat voturi. Atata grija…pentru nimic. Aceeasi grija ca cea dinainte de alegeri, cand unii credeau ca apare mira pe unele canale si ca ziarele vor face vant catre borcanele de zarzavaturi. Cine stie, stie ca grija e sub pres, iar presa n-are griji, are probleme. Nu cred ca vanzarea e problema. Ci pasiunea si daruirea si un pic de lipsa de superficialitate. Depasirea a ceea ce numim “mercenarism” si… indreptarea atentiei, pixului, reportofonului si a obiectivului spre lucrurile din viata. Cu bune si rele.

A vinde ceva in care nu ai pus suflet e la fel de “bine” ca a distruge ceea ce s-a facut. Cumpar eu ce se cheama presa, vinde cineva? Vorbim la o cafea…cu ziare sau cu sarea (si piperul) de sub pres(a). Malai sa ai!


Ramaneti cum sunteti. Brb.

Update: La cateva secunde, nevorbite, a aparut si o noua barfa care-mi intareste, pardon confirma, spusele. Tot de la un palmas (e de bine) ca mine, care le zi-ce. Unde dragostea nu e, nimic nu e.

3 comentarii:

Anonim spunea...

cat de mult as vrea sa ai si dreptate... macar daca ar fi romtvul singurul pe lista vanzari-cumparari...

Claudia Matei spunea...

Da, stiu si altele, dar nu ca sunt.. neimportante, dar - cand vine vorba de bani... - preturile sar in aer...cu tot cu aparatura. Singurul regret este ca unii isi fac tv ca se plictisesc, fara sa aiba habar despre presa... Partea frumoasa, sa nu spun educativa. Se castiga bani frumosi, si nu numai cu interesul in fes. (nu, nu am zis fesa)

un'A'mic spunea...

Pe de o parte e bine ca existam si noi, afonii. Altfel nu ar exista termenul de comparatie, nu? Cei slabi ii fac pe cei buni sa para mai buni.