sâmbătă, 9 august 2008

Candidatii branduiti si politicienii expirati

Presa din Roman, o parte a ei, a facut cartile pentru parlamentare. Nu se stiu toti candidatii, nu se stiu platformele program, nu au aparut inca articolele din campanie, dar rezultatele preliminarii sunt clare pentru multi, asa cum a fost clar si la locale ca nu carpusor va mai conduce orasul. Cel putin nu de sus, nu din fotoliul de primar.

Analiza pe partid. PD-L are numai doi candidati cunoscuti, unul luat de buna voie si nesilit de bine de la PSD, Sugaru (fost director de Romanceram, actuala Cersanit) si unul venit de buna voie de la Bucale, Mitica de la Liga, Corleone daco-roman (apropiat al lui pinalti, plecat de la prm in provincie pentru a castiga cu orice pret un loc de deputat). PNL – il are doar pe ursarescu (singurul care a pierdut alegerile locale, dar pe care macar acum il cunoaste lumea) si danaila (care a pierdut mai multe batalii cu dealerii de carti, dar care intre doua deplasari in strainatate ar avea timp sa se bata cu mafia). PSD – aici multi vor, putini pot. Spre deosebire de alte partide, psd are candidati ce ar putea intruni votul, dar sunt prea multi, iar votul e unul singur. Pe Roman, pachetul de carti e impartit intre antochi si arvatescu, dar asul din maneca e ascuns in buzunarul altora si este posibil ca cel care si-l doreste sa fie nevoit sa intoarca pe dos buzunarele.

Presa, acea parte de care va vorbeam, spune asa: pe Colegiul Roman, senator va fi chelaru (psd), iar loc ar mai fi pentru inca doi deputati – un pnl-ist (ursa) si un pdl-ist (se pare mitica). Ca toata lumea sa fie fericita…

Candidatii sunt brand-uri, spunea leoreanu zilele trecute. In campania asta se vor bate coca cola, cu danone si procter and gamble. Dar, experienta de la locale arata ca unul bun in coasta altuia e ca iaurtul de baut cu gust de sapun si acidulat cu spume. Eu beau coca cola, mananc danone si clatesc hainele in lenor, insa ma uit intotdeauna la termenul de garantie, sa nu cumva sa fie expirat. Produsul. Brandul sau Candidatul.

Ramaneti politic(osi). Brb.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cand natiunea isi doarme somnul si tot prostul are drept de vot, iaca, pe la un colt de ulita, mai iese cate un canin din gingia virgina a democratiei. Cu durere, cu urlete si lacrimi, el se strecoara afara scremut. E parca un corp strain venit sa alieneze total mintea cea de pe urma a poporului flamand de politica si filosofie. Smaltul e alb, imaculat, dar se lafaie in mustul de vena menit sa-l nasca si sa-l hraneasca. Romanul mai ia un gat de rachie si uita. Incepe sa vada, dar de cele mai multe ori doar umbrele, ecourile constiintelor si refractia realitatii. E un moment cand spectrele se inmultesc si se anima oferind plasmatic imagini impotente structural. Atunci stim ca a venit momentul votului. Amortita gura asteapta etern dintii pentru a putea musca. Ei sparg gingia, se avanta spre existenta, dar isi usuca smaltul si cad morti in tarana jegoasa transformandu-se in cele din urma tot in jeg. Pana la urma pamantul si mizeria inghit totul.

articlier spunea...

Rapunzel draga,

"Tot prostul are drept de vot"?

Tu nu recitesti ce scrii inainte sa click?

Anonim spunea...

Aproape tot timpul. Concluzia? Nu am nimic de retractat. Tu esti sigur(a) ca ai inteles ce am dorit sa transmit? Nu nu am vrut sa spun "toti prostii" ci chiar "tot prostul". Un pic de atentie la nuanta, te rog. Pana la urma chiar inteleasa formularea in directia pe care o invoci, probabil tot nu as fi retractat. De ce? Pentru ca naivitatea si perceptia stramba nu sunt direct proportionale cu buna cunoastere a limbii romane. Nu imi asum responsabilitati de promovare a limbii romane si nici nu doresc sa ma alatur scatofililor literati. Ii las pe altii. Eu prefer sa corigez la limba romana, dar sa imi pastrez capacitatea de adaptare, intelegere si evolutie, dincolo de orice forma de codificare a mesajului. Fac parte din cei in gatul carora se opreste simbolul si care isi doresc sa se afunde in pragmatism sau carora nu le este frica de cuvantul "cacat" si nici de folosirea lui "sunt" sau a lui "i" din "a". Nu sunt un geniu, nu sunt un carturar, iar "a face" ma defineste dincolo de "a crede". Atat. N-am sa verific ce am scris de data asta inainte "sa click", draga articlier. :)

Claudia Matei spunea...

Mizerie avem, pardon - politica avem, astfel incat cateodata nu ne mai trebuie nimic. Eu nu mai cred nici ca oamenii dorm si ca nici ca ei mai "este" prosti. Faza cu hai sa facem pe prostul ca sa fim asemeni celor multi... e expirata, ca si unele branduri. Raman la ideea ca electoratul nu e prost, e doar satul. .. de produse ieftine sau expirate sau pe care le cumparam pentru ca exista un serviciu de PR-marketing bazat, care ne vinde cocalari imbracati in staniol. Eu cumpar cocalari, dar din cei cu eticheta si pret.Sa stiu macar pe ce am dat banii.