miercuri, 13 ianuarie 2010

Politica de romascani

La fiecare patru ani, in Consiliul Local trimitem oameni, cu diverse preocupari, dar care, cat stau in sedinte, ar trebui sa-si canalizeze interesele catre noi, catre binele nostru, al romascanilor de rand. Cei 21 de alesi aproba pe ce se vor cheltui banii nostri, iar tot ei sunt sau ar trebui sa fie un model de conduita, o oglinda a sufletului tuturor romascanilor. Anul trecut, consilierii locali au votat si lucruri care par, cel putin la prima vedere, nelalocul lor, tinand cont ca, in Consiliul Local, misiunea lor este binele nostru si nu imaginea lor.

Inger, ingerasul meu

Una dintre hotararile de Consiliu Local devenita litera de lege - mai mult sub forma de gluma, cel putin in prima faza - este rostirea rugaciunii Tatal Nostru la fiecare inceput de sedinta. Propunerea a venit din partea consilierului local Sorin Dumitru Cazan, insa legea rugaciunii se aplica din cand in cand sau mai deloc. Cu frica de Dumnezeu sau nu, consilierii locali prefera sa-si faca semnul crucii doar la numaratoarea voturilor. O fi bine, o fi rau…, asta e politica de romascan.

Esarfa violet

Haina nu face pe om, insa esarfa ne face mai frumosi, mai destepti si mai corecti. Altfel nu ne explicam cum, la finele anului trecut, consilierii locali au aprobat purtarea unei esarfe cu insemnele municipiului, dar nu numai la intalnirile oficiale, ci si in sala de sedinte. Chiar daca violetul – lila nu se asorteaza intodeauna cu fularul de partid, cu cravata, cu lantisorul sau cu rochia pretentioasa, legea trebuie respectata si se respecta, cu mici exceptii.
Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Cu sau fara esarfa, problemele romascanilor raman aceleasi. Problemele consilierilor locali raman aceleasi, cei mai multi continuand sa se lupte pentru putere si mai putin pentru politica noastra, a cetatenilor. O fi bine, o fi rau…, asta e politica de romascan.


Premiantii

Consilierii locali iau, lunar, bani din bugetul local, adica banii nostri. In schimb, cei mai multi se multumesc sa ridice mana, de sub esarfa, si sa para implicati, ca la scoala, atunci cand profesorul se pregateste sa-i scoata la tabla. Numarul consilierilor care au venit cu proiecte personale sau de grup este sub nota de trecere. Peste doi ani, consilierii dau iar teza, iar noi, romascanii ii supraveghem sa nu-i prindem la copiat. Important este ca in clasa sa ramana premiantii si nu repetentii. Premiantii cu esarfa. Asa se ne ajute Dumnezeu !

Ramaneti politic(osi). Brb.

PS: Cu regret in suflet, marturisesc protestul meu: unde-i lege, nu-i tocmeala. Daca pana acum ceva vreme, consideram ca propunerea lui Sorin Cazan e aberanta, acum cred acelasi lucru, dar, mai presus de toate, cred ca hotararea trebuie respectata. Cred ca daca unii poarta esarfa, pot si sa se roage. E clar ca le place... sa fie rugati.

6 comentarii:

K spunea...

Eu zic ca o rugaciune nu-i destul. Tre' o intreaga liturghie si dupa ea, poate or fi mai sensibilizati, mai umili si , da Doamne, mai intelepti! Pina una alta am un zimbet amar.

Claudia Matei spunea...

@D: te inteleg, crede-ma, problema este ca ei nu ne inteleg pe noi. Oricum, mergem inainte! Brb

K spunea...

Mi-a ramas un pitic pe creeri de ieri. Tu ai inteles ce a vrut sa spuna Marius Neculai folosind parabola cu talantul? Zi-mi si mie! Ma declar proasta la faza asta.

Claudia Matei spunea...

@D: eu sa inteleg ceva din politica?? Mai ales din gura unilor... Cred ca cineva l-a sfatuit de bine... Nu-s foarte credincioasa, doar ma stii... de unde sa inteleg ce voia sa zica poetul... Brb

cipslim spunea...

Pai care sunt sanctiunile in caz ca nu se respecta regulamentul local? Chestia cu rugaciunea este binevenita dar sa nu rosteasca doar un consilier rugaciunea ci pe rind unul cate unul.
In legatura cu proiectele ar trebui sa se afiseze lunar ce face fiecare ca sa se stie.
Esarfa violet.... De unde stiau ei treaba asta cu violetul?

Claudia Matei spunea...

@cipslim: 1. sanctiuni? ei sa se sanctioneze pe ei insisi? Nu exista sanctiuni, decat morale dau, eventual, la vot, din 4-n 4 ani :D, dar n-am vazut sanctiuni pana acum.
2. Hotararile adoptate se afiseaza pe site-ul primariei roman, inclusiv procesele verbale (adica ce comentarii si amendamente se fac pe tema proiectelor de hotarare)
3. Violet, hmmm. Noua, aici, la Romascani, ne place culoarea si ne face bine, adica ...Important e ca nu e portocaliu. Brb.