marți, 23 martie 2010

Substantiv comun suptil

Sus cenzura ! Am primit un comentariu, demn de toata publicarea - la subiectul cu ziua libera pentru rugaciune… Vi-l reproduc, fara un singur cuvant, pe care va invit, rasfoind DEX-ul, sa-l completati. Un fel de tema pentru acasa. E pacat de comentariu, foarte pertinent, sa-i dau « delete » ca-ntr-o meschina dorinta de a iesi in evidenta numai cu cele bune. Comentariul merita atentia dvs, este logic, cursiv, scris de un democrat, care a pus mai mult organul decat sufletul in alegerea atenta a ingredientelor descriptive cu ajutorul carora imi deschide ochii asupra unei stari de fapt in care se balacareste o natiune. Din insiruirea aleatorie a cuvintelor intr-o logica absolut demential de naturala lipseste un substantiv comun, ordinar, dar va las sa completati, dupa puterea mintii :

Reproducerea suna cam asa :

« Eu zic sa ne bagam toti **** in partidele politice care ne conduc ca tare bine mai era inainte de 89 cind stateam la lapte la coada ...vacii, ca tu estila fel, ca dinanite de 1989 cind stateai la coada la piine si o luai pe cartela cu care mergi si acu la metrou cind treci prin Bucuresti unde te plimbi ca proasta pe marile bulevarde ale ****. Te-am pupat ca esti proasta si ofticoasa ! »

Acum eu deasupra: Eu zic sa nu ne bagam nimic in partide. Nici macar in politicieni. Eu zic sa-i trimitem pe unii politicieni la coada vacii, ca sa aiba si flamanzii societatii cu gura mare si muschii lucrati in sala (nu de lectura, de forta verbala) de unde sa suga niste lapte. Inainte de ’89, eram doar o copila, care-si petrecea vacantele la bunici, mancand corcoduse pana mi se sterpezeau dintii si jucandu-ma de-a manichiurista, cu petalele de flori pe care, cu mare indemanare de botanista si putin scuipat, mi le lipeam, tacticos, pe unghiutele jumatate curate, jumatate pline de pamant. Inainte de ’89, bunica se trezea dis de dimineata, mergea la coada la lapte si la gaz, iar bunicul lipea pingelele baietilor destepti din oras, in timp ce cu un ochi ma supraveghea sa nu pic din pat. Inainte de ’89, tara avea un singur conducator si, bun rau, n-avea boborul de ales, ci doar de inghitit. Acum avem de ales, dar inghitim mizerii ca ale tale, pe care alti deontologi le numesc « cuvinte democratice ». Legatura intre comunismul pe care-l descrii si prostia mea este atat de fina, incat tind sa cred ca ti-ai dori, macar pentru o secunda, sa poti chema securitatea si sa ma obligi sa fiu desteapta *****, uitand ca, de fapt, n-ai facut nimic mai mult decat sa-mi dovedesti ca traim mai mult (d)in istorie, traim mai mult din povestile despre conunisti si prea putin cu ochii inspre viitor. Trecutul nu-l mai schimba nici macar pestisorul de aur, in timp ce viitorul este, pentru unii, doar un substantiv comun de ordinar. Eu nu te pup, ca nu ma pot apleca si mai mult !

Ramaneti subtili. Brb

2 comentarii:

Anonim spunea...

Minunat comentariu. Este acea mentalitate tipic romaneasca *ce bine era inainte*. Ar trebuia sa se gandeasca talentatul care a trimis mesajul ca daca era *inainte* era privat de a face asemenea comentarii. Frustrat ca nu a reusit in viata da vina pe partidele politice si injura pe oricine ii iese in cale. Educatia lui este reflectata de modul in care este scris comentariul. Recunosc ca este un mesaj complex scris din lumina divina. Ma gandesc ca asta este motivul pentru care nu s-a oprit nici macar sa puna semnele de punctuatie. Daca traia Immanuel Kant acum isi plangea in pumni de ciuda in fata noului zeu. Si pentru aceasta voce a poporului vreau sa spun ca *nu era mai bine inainte* dar *era mai bine fara voi*. O zi excelenta!

Bogdan Mihaila

Anonim spunea...

nu stiu daca ar fi indicat sa-l trimitem la scoala...la cum a vorbit cu siguranta nu a trecut prin scoala decat ca rata prin apa. Si chiar daca l-am trimite nu am schimba absolut nimic. pentru unii cei 7 ani de acasa lipsesc. din pacate traim intr-o tara...sau intr-un oras plin de oameni fara educatie. RUSINE...
Rares O.