vineri, 12 martie 2010

Lumea-i buna, vremea-i rea

Brrrr… Nu mai suport! Oricum n-am suportat niciodata iarna, doar am tolerat-o, dar parca acum e prea de tot. Ma simt ca-n filmele proaste, in care-i dau frigului un deget, iar el imi produce degeraturi si la maini, si la picioare.

Oamenii care nu mai au nimic de impartit sau nu au nimic de spus, vorbesc despre vreme. E o chestie demonstrata, pana si eu sunt un par exemple in acest sens. Vremea, exceptie facand « prognoza » cu miros pregnant sexual din libertatea, este la fel de relativa ca si starea mea de spirit. Macar in libertatea, fie vara, fie iarna, fata e goala, semn ca incalzirea globala ii este suficienta.

Ghicitorii in norisori

Specialistii ghicesc, dupa cantitatea de nori, viteza vantului in coafura, fata cearsafului la care s-au sculat de dimineata, inmultite cu un numar variabil de coeficienti, totul calculat in functie de cum bate vantul de la rusi. Foarte frumos, atat de frumos incat nu mai vreau sa aud nicio stire ca vine primavara, cand mie imi ingheata pana si sangele in vene.

Nu-i nimic ca prognoza meteo e gresita. Ea e doar de ghidaj, marja de eroare mergand, uneori, pana la o diferenta de zece grade, ceea ce, fie vorba intre noi, zero grade sau zece poate insemna diferenta dintre iarna si primavara mult dorita. Prognozele corecte – adica atentionarile, din ce am observat eu, sunt cele legate de coduri – galbene, portocalii si rosii, desi, si atunci, se anunta galben - dar il simti rosu sau e portocaliu - dar de fapt e uragan. Macar exista si in meteorologie un cod.

Ciudat este ca prognoza, asa orientativa cum ii spune si numele, costa bani. Si nu costa putin. Acum vreun an, exact pe vremea asta, numai ca usor mai calduroasa, am aflat ca daca vreau sa-mi dea INMH prognoza pe urmatoarele 24 de ore, am de achitat, lunar, vreo 9-10 milioane de lei vechi. Nu mai spun ca, pentru a afla preturile, am trimis la hartii si am discutat telefonic cu enspe mii de angajati, fiecare cu un calcul propriu. Chitita fiind ca eu vreau meteo, ajunsesem sa negociez buletinul meteo macar de doua ori pe saptamana (daca ceri progonoza pe o saptamana, iesi mai ieftin), in rest urmand sa calculez eu media gradelor si numarul de dinti ai soarelui.

Am verificat din mai multe surse si m-am lamurit ca daca vrei sa dai vremea – informatie de utilitate publica, spun eu - tv/ziar/radio-ul trebuie sa plateasca; suma fiind, totusi, din ce-mi amintesc, negociabila - probabil dupa renumele firmei care-l cere. Nu ma credeti ? Click aici, unde exista o lista de « produse », dar nu si preturile, care probabil ca-s in ceata sau le bate vantul, slab pana la moderat, din partea nord-vestica a depresiunii subcarpatice... Tot aici puteti observa cum, codurile - atentionarile, sunt gratuite. In caz ca vine tornada si ne rade de pe fata pamantului, nu ne ia banii ! Slava Domnului ! Oricum nu i-ar mai gasi si s-ar incarca la factura cu TVA…

Sursa foto

Ramaneti caldurosi. Brb.

Niciun comentariu: