luni, 22 februarie 2010

Vrem fapte pline, nu vorbe goale

N-am facut niciun secret din aceea ca-l admir pe primarul nostru, al vostru, al lor, ca a invatat, intr-un timp relativ scurt, ce inseamna discursul politic si cum poti ajunge, din doua vorbe de duh, la inima electoratului. Adevarul e ca il si prinde, iar experienta de la catedra i-a adus un plus de valoare, ca sa-i citez doar una din expresiile pe care mi le-a tatuat cu vopsea portocalie pe creier. Vorba multa, sentimente aruncate intre ochi, gestica sugestiva, cam de ce are nevoie un politician ca sa convinga boborul ca treaba-i buna.

Astazi, timp de 25 de minute, primarul meu a tinut o conferinta de presa in care a spus ce a facut saptamana trecuta si urmeaza sa faca pana spre vineri. Din cele 25 de minute, nu am nici macar o stire. Nu pentru ca nu s-au intamplat lucruri noi, ci pentru ca din discursul primarului lipseste cu desarvarsire esenta, fapta. Primarul a fost la bucuresti, pe la ministere, s-a intalnit cu directorii de scoli, a convocat sfatul inteleptilor, pleaca prin Italia, Danemarca si Norvegia si, asa cum stiti, o sa traim mai bine ! De ce una sau alta n-am inteles, ca nu ne-a zis. De vorbit a vorbit, slava domnului, dar de spus n-a spus nimic. Eu nu stiu altii cum sunt, dar cateodata prefer minciunile care sa contina date complete : cine, ce, cand, cum, ce-a zis, ce-a promis si ce ne facem mai departe.

Asta a fost protestul meu pe ziua de azi !

Acum incepe lauda, ca-i vad pe unii care, citind pe aici, tot ce-au inteles a fost ca eu sunt rautacioasa. Eu ? Painea lui D-zeu… Eu as spune ca sunt sincera si usor brutala, dar sa nu uitam ca nimeni nu-i perfect. Eu doar ma apropii de perfectiune (dar nu la scris).

In 2004 a venit la Roman Ion Iliescu. Conferinta mare de presa, jurnalisti de la Roman, de la judet, de la Moldova si de la centru. Am intrebat fiecare ce ne-a venit. Au urmat raspunsurile, complete, cu statistici, cifre, amanunte, istorie, matematica si fraze de o complexitate gramatica uluitoare. Doamne, ce vremuri. Toti intrebam si toti primeam raspunsuri. S-a terminat conferinta, m-am dus mandra toata acasa ca am intrebat si eu cat e ceasul si ca Iliescu s-a uitat catre mine. A doua zi, am luat caseta, am ascultat-o cu atentie pe toata si mi-am dat seama ca Iliescu nu a raspuns la nicio intrebare. Ne-a vandut vorbe incarcate de informatii, dar de raspuns… ne-a amagit, dar frumos, elegant, politic(os).

Ramaneti ascultatori. Brb

5 comentarii:

Dj Alexis spunea...

Eu am scos cinci stiri din toata conferinta, dar cu mare greu... MARE greu... poate data viitoare, fara doar si poate, va exista plus valoare la informatii, astfel incat marea familie romascana sa vada, la concret, ce se mai intampla prin administratia locala..:)

Claudia Matei spunea...

egzact ce spuneam... stiri erau vreo 15 daca se vorbea cu toti dintii... In fine, mi-a placut aia cu "fara doar si poate". Poate maine ne unim, pentru un dex al expresiilor primarilor... sunt geniale unele. Brb

K spunea...

Tre' sa recunoasteti ca ilici e un model in politica. Nu oricine poate sa vorbeasca ore intregi fara sa spuna nimic...

cătălinu™ spunea...

@alexis, @matei: N-a trecut o săptămînă de cînd v-am întrebat pe amîndoi despre semaforu' ăla. Unu n-ascultase, că era plictisit, al'lant ascultase, da' nu știa foarte bine despre ce e vorba. Halal. Poate data viitoare o să căutați amîndoi știri în loc să le cereți. :P

Claudia Matei spunea...

@catalinu: 1. diferenta intre tv si ziar este ca eu nu dau stiri de 10 secunde cum ca s-a pus un semafor... E interesant, dar nu atat de interesant. Si saptamana asta a mai pus un semafor "in consola", la PSD - aceeasi problema, aceeasi intrebare fara raspuns.
2. Diferenta intre actualul si exul este ca la ex intrebam noi, la actual spune el. Ce vrea, iar de intrebat nu mai intreaba nimeni. Toata lumea e multumita si fericita ! Uraaa.
Brb